Leuke teksten: hoe goed is jouw Vlaams? Zonder de draak te steken met de Vlamingen, blijft het Vlaams een leuk en grappig taaltje. Al zijn sommige woorden wel bekend bij de (meeste) Nederlanders, andere woorden lijken rechtstreeks uit de lucht te vallen. Wat is bijvoorbeeld een “bleiter”, een “kurieuzeneus” of een “pinker”? Lees hier meer over de minder bekende Vlaamse woorden en hun betekenis. Wie weet komt het je ooit nog van pas. Op deze pagina kom je enkele leuke teksten tegen.

Maak hieronder je keuze en bekijk de teksten & kaartjes:* Door hierboven of hieronder te klikken word je doorverwezen naar Greetz

Voorbeelden van leuke teksten voor op een kaart

Wat betekenen deze Vlaamse woorden?

  • Een “boeleke” met een “snotvalling”. Wat zullen we hier van maken? Als je de betekenis niet kent, blijft het een gok. Toch is het minder moeilijk dan je denkt. Het gaat hier om een baby met een verkoudheid.
  • De Vlaamse “bleiter” kan nogal “bleiten”. Denk jij nu aan een geit, schaap of ander mekkerend beest? Nee, we hebben het hier over een huilebalk die heel hard huilt.
  • Als kinderen uit Vlaanderen bij hun “bompa” en “bomma” zijn, dan zijn ze bij opa en oma. Hun “nonkel” is hun oom. En “kozijn” is hun neef.
  • Als ze je vragen om iets uit de “schuif” te halen, dan trek jij waarschijnlijk vragend je wenkbrauwen omhoog. Een “schuif” is hetzelfde als een Nederlandse la of lade. Ja, een lade schuif je open en weer dicht. Logisch toch? En je kinderen willen vast naar de “schuifaf” oftewel naar de glijbaan.

Leuke teksten

Meer leuke zinnen & teksten voor hem en haar

  • De “jonkheid” begint tegenwoordig steeds eerder met “binnen doen” of “binnen draaien”. Wat is hier gaande? Het is de jeugd die, op steeds jeugdiger leeftijd, gaat tongzoenen.
  • Met het Vlaamse woord “poepen” wordt “seks hebben” bedoeld. En ja, dat is echt zo. Als ze tegen je zeggen dat je “een mooie poep hebt”, dan willen ze alleen even melden dat je mooie billen hebt.
  • Als je in België ´s middags afspreekt met iemand, dan wil dat zeggen dat je die persoon rond het middaguur zult zien. Een afspraak om half vier ´s middags klinkt een Vlaming heel vreemd in de oren. Maar wat bedoelen zij met een afspraak in de “voormiddag”, “namiddag” of “valavond”? Simpel. Voormiddag is ochtend, namiddag is middag en valavond is avond.
  • Met je “pinker” kun je “pinken”. Nee, dit heeft niets te maken met je pink. In de auto kun je met de “pinker” (richtingaanwijzer) aangeven of je naar links of naar rechts gaat. Het “pinklichtje” (knipperlicht) kan “pinken” (knipperen).
Leuke tekst

Bron: Greetz

En nog meer leuke Vlaamse woorden

Uitgenodigd voor een Vlaams gerecht met “kieken” (kip), “ajuin” (ui), “peke” (worteltjes), “look” (knoflook), “savooi” (groene kool) en “parei” (prei)? Ja, waarom niet? Als je weet wat de ingrediënten betekenen, klinkt het best smakelijk. Als ze je maar geen “freetzak” (veelvraat) noemen.

In Nederland zeggen we soms: “Ik zit vol” als we flink gegeten hebben. Zeg dat niet als je in Vlaanderen gaat eten. Ze zullen glimlachend naar je buik kijken en veronderstellen dat je in verwachting bent.

Als een Vlaming een zwak voor iemand heeft, dan heeft hij een “boontje voor iemand”. Iemand die erg nieuwsgierig (“kurieus”) van aard is, is een “kurieuzeneus”, een nieuwsgierigaard dus.

Leuke nieuwjaarstekst

Enkele leuke spreuken:

Ik ben helemaal niet lisdectisch

Wanneer je eens wat meer humor hebt kan je meer gaan lachen.

Lachen is gezond.

Gezondheid en humor dat zijn belangrijke dingen.

Waanzinnig leuk ben ik toch met mijn grap? NOT!

Op zoek naar een leuke spreuk voor bijvoorbeeld het nieuwe jaar (nieuwjaarswens) of misschien wel voor de kerst? Kijk dan verder op onze website.

Meer teksten:

5/5 - (4 stemmen)