Heeft een naaste van je iemand verloren? Dat is een zeer tragische situatie en het is dan ook van groot belang dat je er dan voor hem of haar bent. Dit kun je op meerdere manieren doen. Natuurlijk kun je bij hem of haar langs gaan. Maar zeker net na het verlies is dat niet altijd aan te raden. Het nadeel is dan namelijk dat die mensen tijd nodig hebben. Je moet ze rust gunnen. Het is dan ook veel veiliger om eerst een condoleancekaart te sturen. Veel mensen denken vaak: ach, wat heeft dat voor zin? Toch heeft dat heel veel zin, want mensen ondervinden daar veel steun aan. Een klein gebaar kan namelijk hartstikke veel betekenen. 

Maak hieronder je keuze en bekijk de teksten:* Door hierboven of hieronder te klikken word je doorverwezen naar Greetz

Tekst voor op een condoleancekaart. Maar welke?

Bij een condoleancekaart is de tekst afhankelijk van het sterfgeval. Dit klinkt misschien luguber, maar het ene sterfgeval is natuurlijk ernstiger dan een ander. Elk verlies is natuurlijk erg, maar als bijvoorbeeld een jong iemand overlijdt is dat natuurlijk veel lastiger te accepteren dan iemand die sterft op zijn 90ste. Is bijvoorbeeld iemand zijn opa overleden? Dan kun je een tekst schrijven als: “Veel sterkte toegewenst aan iedereen!” Dit is een neutrale tekst.

Tekst condoleancekaart

Overige tips

Natuurlijk is het ook belangrijk om een mooie kaart mee te sturen. Een condoleancekaart moet er natuurlijk niet frivool uitzien. Het is belangrijk om neutrale kleuren toe te passen. Een zwarte condoleancekaart komt veel voor. Zwart wordt namelijk vaak geassocieerd met de dood. Maar ook een witte kaart behoort natuurlijk tot de mogelijkheden.

De tekst moet misschien krachtig zijn, maar niet te prominent aanwezig. Zorg dan ook voor een neutraal lettertype. Je kunt zelf een kaart maken, maar kunt er bovendien ook één kopen. Ook heb je kaarten met standaard teksten, maar kun je zelf ook een tekst gaan bedenken. Een eigen tekst wordt vaak wel meer gewaardeerd.

Voorbeeldteksten voor op een condoleancekaart

  • Het is beter ooit iets moois te moeten verliezen
    dan het nooit gehad te hebben!
  • We staan niet altijd stil
    bij het woordje Samen.
    Maar het is een groot gemis
    als Samen uit je leven is.

Condoleancekaart tekst

Condoleancekaart

(Bron: Greetz.nl)

In gedachten bij jullie

Bron: Greetz

Meer teksten: