Wanneer iemand het aardse ruilt voor de geestenwereld blijven nabestaanden met verdriet en gemis achter. De periode die volgt op het sterven van iemand die geliefd was is hard om te dragen en op zulke momenten wil je je steentje bijdragen. Een mooie tekst, uit medeleven en compassie, kan troost en sterkte bieden in de moeilijke tijd aan degenen die rouwen. Het is belangrijk om te tonen dat ook jij aan hen denkt en hen een hart onder de riem wilt steken. Ontdek hieronder de condoleance tekst.

Maak hieronder je keuze en bekijk de teksten:

Condoleance

* Door hierboven of hieronder te klikken word je doorverwezen naar Greetz

Condoleance teksten voor op een kaart

Indien de inspiratie zoek is of je bent overmand door verdriet, kan het handig zijn om een gepaste en reeds geschreven condoleance tekst te gebruiken zoals onderstaande voorbeelden. Eigenlijk maakt het helemaal niet uit of je een dichter bent of een poëet, het belangrijkste is dat je aan degenen die achterbleven laat weten dat je hen niet vergeet. Een pakkende tekst die meer zegt dan alleen maar ‘gecondoleerd’ zal hartverwarmend zijn en dat is wat mensen die rouwen best kunnen gebruiken. Zeker wanneer je een condoleer de familie tekst nodig hebt voor een begrafenis.

Gecondoleerd

Bron: Greetz

Zinnen en spreuken

 • Als een geliefde een herinnering wordt, krijgen herinneringen een diepere betekenis. Veel sterkte met het verlies.
 • Veel sterkte bij dit verlies. Wij voelen met je mee en hopen dat je omringd wordt met mensen die jou door deze moeilijke periode helpen.
 • Afscheid nemen is één van de moeilijkste dingen die een mens moet doen. Ik zal er altijd voor je zijn indien je een schouder nodig hebt.
 • Wat voor ons afscheid nemen is, is een blijde hereniging in de geestenwereld. Jouw geliefde is niet echt weg, ooit zien jullie elkaar terug. Heel veel sterkte bij dit verlies.
 • Iemand waar je zo van houdt is slechts één gedachte van jou verwijderd, zolang de herinneringen blijven, leven ze verder in je hart.
 • De zon, de maan, de wind en de sterren zullen er altijd zijn om jou er aan te herinneren dat je geliefde uiteindelijk rust gevonden heeft.
Tekst condoleance

Bron: Greetz

Kies hieronder een condoleance tekst uit voor op een kaartje of voor bij een boeket.

Meer afscheid teksten voor een condoleance

De dood neemt het lichaam en God neemt de ziel. Onze gedachten bewaren de herinneringen en de liefde blijft branden in je hart. Maar het is het geloof dat weet dat jullie elkaar gaan weerzien.

Woorden schieten tekort op momenten als deze. Het leven is zo waardevol en de dood is slechts een dief. Maar de liefde die je voelt kan nooit gestolen worden, die blijft leven in je hart.

Ook al weet ik dat mijn woorden het leed niet kunnen verzachten dat je nu voelt, weet dat ik altijd naast je zal staan als je mij nodig hebt.

Mensen waar we van houden gaan nooit weg. Zij lopen naast je, onzichtbaar en in stilte. Altijd geliefd, altijd gemist maar ook altijd zo dichtbij.

Condoleancekaart

(Bron: Greetz.nl)

Meer teksten:

Medeleven betuigen aan de nabestaanden

Ken jij iemand die te maken heeft met een verlies, overlijden of slecht nieuws? Dan is het fijn om te laten weten dat je aan diegene denkt. Door jouw medeleven te betuigen, kun je iemand sterken tijdens deze moeilijke periode. Het kan nog best lastig zijn om op zulke momenten de juiste woorden te vinden. Hoe zeg of schrijf je een wens van medeleven precies en wat kun je voor een ander betekenen tijdens deze periode? In dit artikel lees je precies wat je kunt doen en hoe je je het beste kunt verwoorden.

Met oprechte deelneming

Wil je iemand een kaartje sturen nu diegene door een moeilijke periode gaat? Dan kun je natuurlijk niet zomaar een kaart kiezen. Vermijd natuurlijk felle prints en feestelijke zinnen. Een goede optie is om een kaart te kiezen met de tekst: “Met oprechte deelneming”. Deze kaarten worden gebruikt bij overlijden, maar kunnen ook voor andere lastige situaties een goede optie zijn. Je kunt jouw medeleven goed betuigen door een kaart te sturen met deze tekst. Zo weet de ontvanger(s) dat je aan hen denkt.

Een bos bloemen sturen of geven

Heftig nieuws of een nare periode, het is lastig om hier als buitenstaander goed mee om te gaan. Je wilt graag helpen, maar je kunt tijdens deze periodes vaak maar weinig doen. Een goede optie om toch jouw medeleven te tonen, is door een mooie bos bloemen te sturen. Kies voor ingetogen bloemen en gepaste kleuren. Veelal wordt wit gekozen bij situaties zoals overlijden of ziekte.

Wat kun je zeggen of schrijven?

Weet jij niet goed hoe je jouw medeleven moet verwoorden tijdens lastige situaties? Woordkeuze kan nog best wel een opgave zijn. Je wilt diegene natuurlijk een hart onder de riem steken, een persoonlijke tekst sturen, maar ook weer iets schrijven wat gepast is bij zo’n situatie. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Wij hebben enkele voorbeelden van medeleven betuigen op een rijtje gezet:

“Met oprechte deelneming.”

“Gecondoleerd met dit grote verlies.”

“We denken aan je tijdens deze moeilijk periode/ tijdens deze moeilijke dag.”

“Sterkte met dit verlies. Mocht je iets nodig hebben, je kunt altijd op ons rekenen.”

“Ik wens je veel sterkte en weet dat ik aan je denk.”

Kies hieronder een prachtige condoleance tekst uit in de vorm van een gedicht, voor op een kaartje bijvoorbeeld.

Gedichten

 1. In Herinnering:
  • In de tuin van herinneringen, waar bloemen nooit vervagen, rust je nu zacht en vredig, verlost van alle plagen.
 2. Een Ster Aan de Hemel:
  • Een ster hoog aan de hemel, schittert in de donkere nacht, jouw licht zal altijd stralen, ook al ben je uit ons zicht.
 3. De Wind Draagt Je Naam:
  • De wind fluistert zacht je naam, een melodie van liefde en verdriet, je mag dan ver weg zijn gegaan, in onze harten vergeet men dat niet.
 4. Troost in de Sterren:
  • Kijk naar de sterren in de nacht, elke glinsterende stip is een pracht, een herinnering aan jouw stralende lach, in het firmament, een eindeloze wacht.
 5. Tranen van Herinnering:
  • Tranen vloeien als regen, voor hen die we zo missen, maar in elke druppel schuilt, een herinnering die we niet willen wissen.
 6. Een Lichtje in Ons Hart:
  • Een kaarsje brandt in ons hart, voor het leven dat je met ons deelde, al ben je fysiek nu ver weg, je blijft voor altijd met ons verbonden.
 7. De Stilte van Gemis:
  • In de stilte van jouw afwezigheid, klinkt de echo van ons verdriet, maar in die rust vinden we ook troost, omdat jij nu verder reist, je rust geniet.
 8. De Liefde Blijft:
  • Liefde is sterker dan de dood, het verbindt ons, blijft groot, al ben je niet langer hier, je liefde raakt ons, keer op keer.
 9. Een Zonsondergang van Herinneringen:
  • Bij elke zonsondergang denken we aan jou, de kleuren van de hemel, een schilderij zo blauw, je bent niet meer hier, maar in ons gezichtsveld, als een prachtig panorama dat nooit vervelt.
 10. Eeuwige Liefde:
  • Liefde gaat voorbij de horizon, verder dan het oog kan zien, een eeuwige band die ons verbindt, zelfs nu je bent heengegaan.
 11. Sterkte in Stilte:
  • Soms zijn er geen woorden, enkel stilte, verdriet en pijn, maar weet dat in die stilte, onze liefde voor jou zal altijd zijn.
 12. Een Roos van Herinneringen:
  • Elke herinnering is als een rozenblaadje, samen vormen ze een prachtige bloem, je mag dan fysiek niet meer bij ons zijn, in onze harten bloei je voort, als een heiligdom.

Deze condoleancegedichten kunnen dienen als een manier om medeleven en steun te betuigen aan degenen die rouwen. Het is belangrijk om te onthouden dat het tonen van begrip en medeleven op delicate wijze moet gebeuren, aangepast aan de individuele gevoelens en omstandigheden.

Meer medeleven teksten

 1. Beste [Naam], Ik betuig mijn oprechte medeleven bij het verlies van je dierbare. Moge je kracht vinden in de warmte van herinneringen en steun vinden in de liefde van vrienden en familie.
 2. Lieve [Naam], Het nieuws van het overlijden van [Naam van de overledene] heeft me diep geraakt. Mijn gedachten zijn bij jou en je familie tijdens deze moeilijke tijd. Laat me alsjeblieft weten als ik iets kan doen om je te helpen.
 3. Geachte [Naam], Woorden schieten tekort om mijn oprechte medeleven uit te drukken. [Naam van de overledene] zal altijd in onze gedachten blijven als een inspirerend persoon. Moge je troost vinden in de liefde die nu om je heen wordt gedeeld.
 4. Beste vriend(in), In deze tijd van verdriet wil ik je laten weten dat je niet alleen bent. Jouw pijn is ook de mijne. [Naam van de overledene] zal altijd in onze harten voortleven, en ik ben hier om je te steunen, wat je ook nodig hebt.
 5. Lieve [Naam], Mijn hart bloedt bij het horen van het verlies van [Naam van de overledene]. Jouw pijn is voelbaar, en ik sta naast je in deze donkere dagen. Laat alsjeblieft weten als ik iets kan doen om de last te verlichten.
 6. Beste familie [Achternaam], Namens mijn gezin en mijzelf wil ik ons diepste medeleven betuigen. [Naam van de overledene] was een geweldig mens, en zijn/haar afwezigheid zal zwaar wegen. We delen in jullie verdriet en hopen dat de herinneringen aan mooie momenten troost zullen brengen.
 7. Lieve [Naam], Het is moeilijk de juiste woorden te vinden op een moment als dit. Weet alsjeblieft dat ik er ben voor je, klaar om te luisteren, te troosten en te steunen. [Naam van de overledene] zal gemist worden, maar zijn/haar nalatenschap zal voortleven.
 8. Beste [Naam], Het nieuws van het verlies van [Naam van de overledene] heeft me diep geraakt. In deze tijd van rouw, moge je omringd worden door liefde en warmte. Je staat er niet alleen voor, en ik ben hier om je te steunen in elke mogelijke manier.
 9. Lieve [Naam], Woorden kunnen niet beschrijven hoezeer ik met je meeleef. [Naam van de overledene] was een bijzonder persoon, en het is moeilijk te accepteren dat hij/zij niet meer fysiek bij ons is. Laat me weten hoe ik je kan helpen tijdens dit pijnlijke proces.
 10. Beste [Naam], Mijn gedachten zijn bij jou en je familie terwijl jullie afscheid nemen van een geliefde ziel. [Naam van de overledene] heeft een blijvende indruk achtergelaten op velen, en we delen in het verdriet van dit verlies.
 11. Lieve vriend(in), Het is hartverscheurend om te horen van het verlies van [Naam van de overledene]. Ik hoop dat je in deze zware tijd steun vindt bij vrienden en familie. Als je behoefte hebt aan een luisterend oor, ben ik hier voor je.
 12. Beste [Naam], Mijn oprechte deelneming bij het verlies van [Naam van de overledene]. De wereld heeft een stralend licht verloren, maar de herinneringen aan de mooie momenten zullen altijd in onze harten schijnen. Laat me weten als ik iets kan doen om je te helpen.
 13. Lieve [Naam], Terwijl je door deze donkere dagen gaat, moge je omringd worden door liefde en steun. [Naam van de overledene] heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten, en zijn/haar geest zal voortleven in de verhalen en herinneringen die we delen.
 14. Beste familie [Achternaam], Mijn oprechte medeleven gaat uit naar jullie allemaal. [Naam van de overledene] zal gemist worden, maar zijn/haar invloed op de wereld zal voortduren. Moge jullie kracht vinden in elkaars gezelschap en de warmte van gedeelde herinneringen.
 15. Lieve [Naam], In deze moeilijke tijd wil ik je laten weten dat je niet alleen bent. Jouw verdriet is voelbaar, en ik ben hier om je te steunen, wat je ook nodig hebt. [Naam van de overledene] zal altijd in onze gedachten blijven als een bron van inspiratie en liefde.
 16. Beste [Naam], Woorden schieten tekort om de diepte van mijn medeleven uit te drukken. [Naam van de overledene] heeft een blijvende indruk achtergelaten op velen, en ik hoop dat de mooie herinneringen troost bieden in deze donkere dagen. Laat me alsjeblieft weten als ik iets kan doen om te helpen.
 17. Lieve vriend(in), Het verlies van [Naam van de overledene] is voelbaar, en mijn hart huilt met het jouwe. Moge de liefde die om je heen is, je kracht geven in deze moeilijke tijd. Als er iets is wat ik kan doen, aarzel dan niet om het te vragen.
 18. Beste [Naam], Het spijt me diep om te horen van het overlijden van [Naam van de overledene]. Moge de steun van vrienden en familie een bron van troost zijn terwijl jullie samen rouwen. [Naam van de overledene] zal altijd in onze gedachten blijven als een stralend licht.

Rouwteksten of afscheid teksten zijn er in allerlei soorten en maten, bijvoorbeeld om iemand sterkte te wensen. Heb je zelf een passende condoleance tekst gevonden of bedacht welke je wilt delen met anderen?

5/5 - (2 stemmen)