Dissende zinnen kunnen een ludieke toevoeging zijn aan een kaartje. Maar wat zijn dissende zinnen precies? Met dissende zinnen worden zinnen bedoeld die een beetje beledigend zijn voor die persoon. Dit klinkt misschien raar, maar het is tegenwoordig heel populair. Op televisie zie je bijvoorbeeld regelmatig roasts. Ook dit zijn dissende zinnen. Ook in de rapcultuur komt het heel veel voor. Het punt van dissende zinnen is dat je daardoor juist kan laten blijken dat je iemand zeer waardeert. Dit klinkt misschien gek, maar juist door met elkaar te lachen creëer je een sterke band. Een bekende quote is dan ook dat mensen stellen: ik dis alleen mensen van wie ik echt houd.

Maak hieronder je keuze en bekijk de teksten & kaartjes:* Door hierboven of hieronder te klikken word je doorverwezen naar Greetz

Is een goede vriend of vriendin van je jarig? In die gevallen kun je dissende zinnen in een kaartje zetten. Als toevoeging aan een leuk cadeau. Dan ontstaat er ook gelijk een contradictie. Enerzijds geef je hem of haar iets moois, anderzijds geef je hem of haar een kleine sneer mee. Zo kom je niet slijmerig over.

Vereisten van dissende zinnen voor op een grappige kaart

Dissend kaartje

(Bron: Greetz.nl)

Bij dissende zinnen is het wel van belang om je aan een aantal vereisten te houden. Allereerst moet het natuurlijk wel grappig blijven. Je moet de dissende zinnen daarom ook nooit te persoonlijk maken. Als je dat doet is het niet meer leuk en kan het zijn dat degene het grapje totaal niet waardeert. Probeer het dus ludiek te houden.

Zorg ervoor dat je erachter komt of hij of zij wel om die zaken kan lachen. Je kunt bijvoorbeeld het beste geen grap over iemands moeder maken, wanneer deze ziek is of overleden. Een dergelijke grap zal niet snel worden gewaardeerd.

Dissende zinnen

(Bron: Greetz.nl)

De toon van dissende zinnen – welke?

Hoe ver je kunt gaan met dissende zinnen is ook afhankelijk van een aantal zaken. Bij een goede vriend kun je bijvoorbeeld behoorlijk ver gaan. Deze ken je dan natuurlijk al een lange periode. De kans is dan groot dat hij of zij wel wat harde humor van je gewend is. Maar er zijn natuurlijk ook veel mensen die je minder goed kent.

Je kunt dan minder ver gaan met een belediging. Bijvoorbeeld bij een collega, of iemand soortgelijks, moet je goed oppassen. Een ludiek grapje is natuurlijk nooit verkeerd, maar probeer het nooit persoonlijk te maken. Dissende zinnen kunnen ook als contrast dienen bij een leuk cadeau. Ter aanvulling, maar ook losstaand zijn dissende zinnen leuk.

Enkele voorbeelden over moeders (ook in het Engels):

  • Nog geen zinnen, mail voor het toevoegen van een zin naar: info@tekst.nl.

Meer teksten:

Tekst vinkje Last updated: vrijdag 26 februari 2021